lauantai 4. maaliskuuta 2017

Blogin aloitus ja perinteinen lasagne

Pitkään on tullut mietittyä ruokablogia, ja nyt sellainen on vihdoin minullakin! Blogiini laitan reseptejä arjen kokkailuista, leivonnasta ja aika ajoin jotain erikoisempaakin, sen mukaan, mistä milloinkin innostun. Opiskelen tällä hetkellä Espoossa rakennustekniikkaa ja opiskelijan arki näkyy varmasti aika ajoin resepteissäkin. En noudata mitään erityistä ruokavaliota, joten blogissani tulee olemaan ruokaa ja (erityisesti) herkkuja aivan varmasti laidasta laitaan. 

Ensimmäisenä reseptinä blogissani on hyvin tuhti ja perinteinen lasagne. Lasagnea innostun tekemään lähinnä viikonloppuisin, koska siihen saa helposti uppoamaan pari tuntia aikaa. Teen kyllä itse useammin kasvislasagnea, ilman tavallista juustoa (tavallisen juuston tilalla kasvislasagnessani on raejuustoa) tai voita, ja kasvislasagnenkin resepti ilmestyy varmasti blogiin piakkoin. Tänään kuitenkin perinteinen lasagne. Tykkään lisätä lasagneen porkkanaraastetta, koska se tuo mielestäni kivasti mehevyyttä ja hieman makeutta muutoin supertuhtiin lasagneen.





Lasagne


Raaka-aineet:


Lasagnelevyjä


Jauhelihakastike:

400g jauhelihaa (itse käytän naudan jauhelihaa, mutta mikä tahansa käy)
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2-3 porkkanaa
2 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 lihaliemikuutiota/-fondia
mustapippuria
oreganoa
basilikaa
suolaa
öljyä paistamiseen


Valkokastike:

5 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
200g juustoraastetta
valkopippuria
(muskottipähkinää, suolaa)




Kuvasta puuttuu tomaattisose sekä muskottipähkinä, sillä tällä kertaa unohdin ne kauppaan. Hyvin onnistui kuitenkin ilmankin!


Tee näin:

Jauhelihakastiketta varten kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta porkkanat(saa olla isoa raastetta). Kuullota hienonnetut sipulit ja valkosipulin kynnet öljyssä. Lisää jauheliha ja kypsennä. Lisää porkkanaraaste ja paista hetki. LIsää tomaattimurka, -pyree sekä lihaliemikuutiot. Itse käytän yhden naudanliha Fond Du Chef:n ja yhden tavallisen kasvisliemikuution, mutta voit käyttää oman mieltymyksen mukaisia liemikuutioita. Lisää myös oman maun mukaan pippuria ja yrttejä, ja halutessasi suolaa. Itse laitan jauhelihakastikkeen joukkoon vähän suolaa (ehkä 1/2 tl), mutta valkokastikkeeseen en sitä lisää. Jätä kastike muhimaan miedolle lämmölle siksi aikaa kun valmistat valkokastikkeen, muista sekoittaa välillä.

Valkokastikkeeseen sulata pinnoitetussa kattilassa voi, ja lisää siihen vehnäjauhot. Käytän itse valkokastikkeen tekoon muovivispilää, vaikka olen lukenut jostain, että puukauha olisi parempi. Kun vehnäjauhot ovat hetken paistuneet voissa, ala lisätä maitoa vähitellen samalla sekoittaen voimakkaasti. Tässä auttaa kyllä merkittävästi, jos on apukädet kaatamassa maitoa samalla, kun itse sekoitat kastiketta. Kastikkeen pitäisi pysyä varsinkin maidon lisäämisen alussa jäykähkönä: jos lisäät maitoa liian nopeasti, vehnäjauho-voi-seos ei sekoitu siihen tasaisesti, vaan jää möykyiksi valmiiseen kastikkeeseen. Kun olet lisännyt kaiken maidon, kiehauta kastike(muista sekoittaa, ettei pala pohjaan!). Ota kattila pois liedeltä ja lisää 150g juustoraastetta ja pippuri sekä halutessasi muskottipähkinä ja suola, anna juuston sulaa kastikkeeseen. Itse käytän muskottipähkinää yleensä hyvin vähän (ja vain jos ruokailijoilla ei ole pähkinäallergiaa), sillä sen maku on melko voimakas.

Kootaksesi lasagnen ota suuri, laakea uunivuoka, ja aloita kerroksella valkokastiketta. Lisää päälle lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta ja aloita kierros alusta. Jatka näin niin kauan kuin kastikkeita riittää. Lasagnelevykerrosten määrä riippuu siitä, kuinka löysästä lasagnesta pidät. Itse laitan 3 lasagnelevyä kerrokseen, ja teen yleensä 5 levykerrosta. Päällimmäiseksi tulee hieman jauhelihakastiketta, valkokastiketta, sekä jäljelle jäänyt 50g juustoraastetta.

Paista lasagnea uunissa 200 asteessa noin 40-50 minuuttia, kunnes lasagnen pinta on ruskistunut riittävästi. Anna levätä mielellään vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja tarjoile vihreän salaatin kanssa, sillä tämä lasagne on todella tuhti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti