Tämän currysta ja inkivääristä makunsa saavan bataattisosekeiton ohjeen sain joskus ystävältä, ja olen sitä ajan kuluessa muokannut hieman, lähinnä mittasuhteiden puolesta. Tämä on helppo sosekeitto, johon tulee vain muutamia aineksia, ja tämän tekeminenkin on todella helppoa. Tykkään keiton mausteisuudesta erityisesti näin talvella, ja keitto lämmittääkin mukavasti kylmänä talvi-iltana.
Tämä keitto on hyvää myös uudelleen lämmitettynä, ja teenkin sitä yleensä useammaksi päiväksi, tai vähintään myös seuraavan päivän lounaaksi. Tästä ohjeesta tulee ehkä noin 4 annosta, mutta keiton riittävyys riippuu tosi paljon syöjistä ja siitä, tarjoatko keiton kanssa muutakin. Keitosta saa helposti vegaaneille sopivan käyttämällä tavallisen ruokakerman sijasta vegaaneille sopivaa kermaa. Näitä löytyy kaupoista ihan tavallisen ruokakerman vierestä. Tykkään syödä tämän keiton kanssa raejuustoa, mutta tämä ehdottomasti täyttää kyllä sellaisenaankin.
Bataattisosekeitto
Raaka-aineet:
2 keskikokoista bataattia
1 purjon vaalea osa
n. 5 cm pala inkivääriä
1,5 tl currya
n. 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1,5-2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
Tee näin:
Kuori ja paloittele bataatit pienehköiksi paloiksi. Palojen koko vaikuttaa lähinnä niiden keittoaikaan, ja itse tykkään leikata bataatin melko pieniksi. Leikkaa purjon vaalea osa renkaiksi, kuori ja raasta inkivääri. Kuullota purjoa, inkivääriä ja currya kattilassa öljyssä. Kun purjot vähän pehmenevät, lisää bataatit ja paista pieni hetki. Lisää vettä sen verran, että bataatit juuri ja juuri peittyvät, kahteen keskikokoiseen bataattiin ehkä noin litran verran. Lisää kasvisliemikuutiot ja anna kiehua, kunnes bataatit ovat kypsiä. Tähän menee varmaankin n. 20 minuuttia. Kun bataatit ovat kypsiä, nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Itse tykkään tosi sileästä keitosta, ja keiton soseuttamiseen menee hetki aikaa, mutta jokainen mielensä mukaan. Lisää ruokakerma ja laita takaisin liedelle. Kuumenna, kunnes ensimmäiset kuplat tulevat näkyviin. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku. Tarjoile sinällään, tai raejuuston ja/tai leivän kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti