sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Lempeä kanakeitto ja sämpylöitä

Nuorempana yksi lempiruoistani koulussa oli lempeä kanakeitto, ja sen kanssa oli yleensä tarjolla sämpylöitä. Nuoruusvuodet tuleekin mieleen, kun tekee tätä helppoa ja kätevää arkiruokaa! En muistoiltani osaa sanoa, että vastaako tämä kanakeitto koulussa tarjottua lempeää kanakeittoa, mutta ainakin nimen keitto on saanut sen mukaan. Ja hyvää palautettakin tämä keitto on saanut niiltä, joille tätä olen tehnyt. Tässä onkin nyt siis reseptit helppoon kanakeittoon, sekä sämpylöihin. 'Helppo ja kätevä' tämä arkiruoka ei toki välttämättä enää ole, jos tekee töiden/koulun jälkeen itse sämpylätkin, mutta jos ne ottaa pakkasesta tai hakee valmiina kaupasta, on tämä ehdottomasti helppoa arkiruokaa!

Tässä sämpylöiden reseptissä voi luonnollisesti käyttää tuore- tai kuivahiivaa, itse käytän tuorehiivaa aina, kun muistan sitä kaupasta ostaa, mutta kaapista löytyy aina paketti kuivahiivaa, jos akuutti pulla- tai sämpylähimo iskee.. Kokeilin tehdä sekä kanamunalla voideltuna ja auringonkukan siemenillä koristeltuina, että sellaisenaan, ilman voitelua. Molemmista tuli ihan hyviä, ja on varmaan makuasia, kummin haluaa näitä tehdä. Parhaita nämä sämpylät on suoraan uunista lämpimänä, mutta maistuu kyllä vielä pari päivää sen jälkeen, kunhan laittaa pussiin tai rasiaan säilytykseen. Nämä voi hyvin myös pakastaa.



Lempeä kanakeitto


Raaka-aineet:

350g (hunajamarinoituja) broilerin suikaleita
sipuli
n. 1 l vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl currya
1,5 dl riisiä
2-3 porkkanaa
n. 100g vihreitä papuja
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa



Tee näin:

Laita vesi kiehumaan kanaliemikuutiolla ja currylla maustettuna. Kuori ja pilko porkkanat paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli, ja kuullota pannulla. Lisää broilerin suikaleet, ja paista kypsiksi. Siirrä sivuun odottamaan. Lisää riisi veden kiehuessa, ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Lisää porkkanapalat ja pavut, ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Lisää broileri-sipulisekoitus sekä ruokakerma, ja kiehauta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile samantien sämpylöiden kera!




Sämpylät


Raaka-aineet:

5 dl maitoa
50g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 rkl tummaa siirappia
0,5-1 rkl suolaa
4 rkl (oliivi)öljyä
2,5 dl kaurahiutaleita
4 dl grahamjauhoja
5,5 dl vehnäjauhoja
(kananmuna voiteluun)
(auringonkukansiemeniä)



Tee näin:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa, ja hieman lämpimämmäksi käyttäessäsi kuivahiivaa. Liuota tuorehiiva maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se vehnäjauhoihin ja lisää niiden mukana taikinaan. Sekoita suola, siirappi ja öljy maidon joukkoon. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää grahamjauhot ja vehnäjauhot taikinaan vähitellen, samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa hetken aikaa käsin tai yleiskoneella, kunnes taikina irtoaa vuoan reunoista. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunniksi. Vähempikin aika riittää, mutta taikinan pitäisi antaa kohota vähintään kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 24 osaan pyörittämällä se pitkoksi ja leikkaamalla siitä samankokoisia paloja. Pyöritä sämpylöiksi ja laita leivinpaperille pellille. Anna kohota liinan alla vielä 20-30 minuuttia. Halutessasi voitele sämpylät kananmunalla, jonka rakenne on rikottu, ja laita päälle auringonkukan siemeniä. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti